Precisielandbouw

Precisielandbouw is een begrip waaronder vele zaken kunnen vallen. Dankzij zijn opleiding en werkzaamheden bij SBG Innovatie heeft Ivo altijd al een grote interesse en kennisbasis gehad op dit gebied. Stap voor stap worden steeds meer zaken ingezet om de teelt verder te optimaliseren en digitaliseren. Enkele voorbeelden daarvan worden hier beschreven.

Uien zaaien met RTK-GPS
Uien zaaien met RTK-GPS

In 2009 is de eerste RTK-GPS bedieningsterminal van SBG Innovatie aangeschaft en zijn 3 trekkers uitgerust met automatische RTK-GPS besturing via hydrauliek. Ook is er een Vecon getrokken wortelplukker uitgerust met automatische disselbesturing. Onze zelfrijdende Agrifac ZA 3400P veldspuit  is voorzien van automatische sectieschakeling op RTK nauwkeurigheid. In 2009 waren we het eerste loonbedrijf dat RTK-GPS gebruikte om uien te zaaien en aardappelen te poten op Zeeuws-Vlaanderen. Velen zouden ons voorbeeld daarna volgen.

Scan Pootgoed biomassa 10-08-2015
Scan Pootgoed biomassa 10-08-2015

ZAJK – DLV – Provincie Zeeland project High Tech Sensing 2014-2015

Logo Hightech Sensing
Logo Hightech Sensing

M.b.v. een vliegtuig werden in het groeiseisoen 5 tot 6 vluchten uitgevoerd waarbij een perceel van ons ingescand werd met een hyperspectraalcamera, een thermische camera en een gewone RGB (kleuren)camera. Daarbij werd onderzocht welke verschillen we in het perceel zagen voordat deze voor het menselijk oog zichtbaar werden. Om zo bemesting aan te passen, ziekten of plagen eerder te ontdekken of problemen in de ondergrond te herkennen. Dit proefproject was zeer interessant, maar voor de pootgoedteelt kwamen de adviezen om te sturen te laat. Daarvoor moest de opzet anders worden.

Ondergrond is van sterke invloed op de gewassen onder verschillende omstandigheden. Het vervolg op HTS sensing project was de Bodemspiegel van Delphy. Aan dit project hebben we wel deelgenomen via het Akkerbouwbedrijf Haartsen-Vercouteren in Waterlandkerkje.