Verzorging van de volledige aardappelteelt, van poten tot oogst.
- Aardappelen planten
- Bemesten van aardappelen
- Aanfrezen van aardappelruggen
- Loofklappen & doodspuiten van pootgoed
- Pootgoed zwadrooien
- Rooien en klappen van aardappelen met de Dewulf Ra3060
- Inschuren of op vrachtauto’s af land laden van aardappelen
Op ons bedrijf is voor de consumptie aardappel teelt een Netagco Hassia SL4-B gedragen bekerpoter aanwezig met kipbunker sinds voorjaar 2017. We kunnen aardappelen planten en de grondbewerking in 1 werkgang uitvoeren met onze 3m Lely front roterkopeg of AVR multivator frontfrees. Zie foto’s van deze machine’s aan het werk op onze pagina over de wortelteelt. Of indien nodig in aparte werkgangen met onze VSS Agro getrokken zaaibedbereider en met een lichtere trekker voor de aardappelpoter. Compleet met toediening van poedervormige middelen of granulaat, m.b.v. de gemonteerde Zibo doseerapparaat en Gandystrooier.
——————————————————————————————————-
Aardappelen planten / poten met snarenpootmachine
Sinds voorjaar 2017 hebben we een Miedema structural getrokken pootmachine met kistenkantelaar beschikbaar om pootgoed aardappelen van zeer fijne maat, 28 mm tot bovenmaats pootgoed 60, 65 opwaarts te planten. We werken in dit geval in 2 werkgangen. Dus vooraf met onze Struik volveldsfrees verlaagde ruggen te frezen, en daarna tussendoor met de getrokken 4 rijïge Miedema Structural snarenpootmachine te poten. Tijdens het poten hangt er een fronttank voorop waarmee we vloeibare startfosfaat Ferti-phos en Amistar knolbescherming op de poter kunnen spuiten, middels 3 spuitdoppen per rij. Middels de elektrisch en automatisch verstelbare variator kunnen we de pootafstand tijdens het rijden traploos veranderen. Vanwege de kistenkantelaar op de pootmachine gemonteerd kunnen we vele kg’s meenemen, ca 3600 kg, of 2 verschillende rassen of maatsortering. Capaciteit en flexibiliteit gegarandeerd. Op een pikker / platte wagen kunnen meerdere soorten pootgoed mee naar het veld genomen worden, en daar met de heftruck of verreiker geladen worden. Door de pootbedbereiding en het poten te splitsen neemt de capaciteit van beide bewerkingen toe, en kunnen de 2 chauffeurs hun aandacht optimaal bij hun werkzaamheid houden.
———————————————————————————————————
Bemesten van aardappelen
omhoog ↑
Voor het toedienen van vloeibare kunstmest in de rij beschikken we over een 9m brede kouterbemester. Deze bemester is voorzien van een voorraadtank, regel- en doseercomputer en een verdeelunit voorop de trekker. Per rij zijn er 2 kouters die de vloeibare kunstmest injecteren in de grond. Naast en onder de poter zodat deze al een bepaalde omvang heeft voordat de wortels de kunstmest bereiken. Deze is zeer goed opneembaar, en door de verdeling van 2 kouters per rij is het risico op verbranding minimaal.
In pootgoedteelt zijn er voordelen, en deze manier van toediening kent minder vervluchtiging dan volvelds spuiten. Ook na het frezen treed er geen vervluchtiging op, omdat de plaats van gift niet meer geraakt wordt. Op deze manier kan er sterk bespaard worden op de gift, en onstaat er weer meer ruimte op de bemestingsbalans. Een belangrijk punt. Bijkomend voordeel is dat kluiten van de ruggen afrollen in de paden, en deze tijdens het aanfrezen fijngeslagen worden.
Enigste eis is dat de aardappelen met RTK-GPS gepoot zijn.
Zie voor werking van deze toediening ons youtube kanaal, of kijk onder films naar ons prototype in actie. Deze zal verder aangepast worden.
Sinds 2016 kunnen we ook tijdens het frezen middels een fronttank en spuitboom met kunstmestdoppen vloeibare kunstmest spuiten op de rug. De frees mengt dit en brengt de meststof boven de poter, waar de haarwortelen zullen groeien die spore-elementen en calcium opnemen. Voor betere schilkwaliteit, stevigere en meer weerbare planten kunnen we op deze manier N-xt Calcium toedienen. Zie voor meer informatie:
http://www.n-xt.com/nl/toepassing/aardappelen/n-xt-calcium/
———————————————————————————————————
Aanfrezen van aardappelenruggen
omhoog ↑
Nadat de aardappels beginnen te groeien, en de kunstmest op zijn plaats ligt kunnen wij het aanfrezen van de ruggen verzorgen met onze struik RF 310 ruggenfrees met automatische drukkap en RVS speedkappen voor stevige grote ruggen. Onderin de geul is het mogelijk om met een vaste tand de dicht gesmeerde bodem los te trekken om waterafvoer te bevorderen.
I.p.v. de rubberen schuif voorop kunnen we ook aanfrezen met een net-eg wat in een frame voorop hangt. Hiermee zijn de kluiten van de gepootte ruggen af te wrijven. Deze vallen onderin de geul en zullen door de frees kapot gefreesd worden.
———————————————————————————————————
Loofklappen & doodspuiten van pootgoed
omhoog ↑
Met onze Struik Combi loofklapper voorop de trekker gemonteerd kunnen we netjes het aardappelloof klappen. In de teelt van pootgoed is dit een beproefde en goed manier om de aardappelplant te laten stoppen met groeien wanneer de pooters aan de maat zijn. Verwijdering van het loof voorkomt het inspoelen van ziektes door de regen van het dode loof. Milieuwinst is er ook doordat de dosering van de gebruikte middelen gehalveerd kunnen worden. De kans op hergroei wordt in deze methode sterk beperkt. Wel moeten de (weers-) en (gewas-) omstandigheden het toe laten.
Sinds 2015 hebben we de beschikking over een rijenspuit met 2 doppen per rug onder een afgeschermde kap om in 1 werkgang geklapt pootgoed dood te spuiten. Besparing van middel en zeer goede werking van doodspuiten, direct na het klappen. Met losse boompjes om de kopakkers en inzetten nogmaals extra te doen voor een goed eindresultaat.
———————————————————————————————————
Pootgoed zwadrooien met omgebouwde uienrooier en opladen met Grimme DL1500
Na enkele jaren testen met uienrooier en VSS Amac zwadrooier hebben we najaar 2018 een jong gebruikte Grimme RL400 4-rij getrokken zwadrooier aangeschaft. Deze rooit het pootgoed 3m breed van 4 rijen en legt deze #aardappelen op een zwad, zoals we bij uien gewoon zijn. Dan kunnen naar behoefte gelijk, na een paar uur, of zelfs de volgende dag opgeladen worden met onze #Grimme DL1500.
Het voordeel daarvan is dat aardappelen en de zeefgrond beter opgedroogd zijn. Dus besmetting met bacteriën, moederknollen kan beperkt worden. Deze moederknollen zijn ook beter omkapseld met droge grond, en kunnen door de egelband er goed uitgezeefd worden. Pootgoed komt veel droger in de kist, dus voordelen voor besmetting en uitbreiding van bijv. zilverschurft aantasting.
Door uitblijven van vraag in de streek, we mochten alleen opdraven bij calamiteiten met moederknollen, hebben we de Grimme RL400 weer verkocht richting Groningen. Waar de nieuwe eigenaren met plezier en capaciteit oogsten. Zwadrooien van aardappelen kunnen we nog steeds verzorgen met onze Maclouis uienrooier die we hiervoor speciaal ombouwen. Maar dan zijn de zwaden smaller van 2 ruggen. 1,5m. Werkt nog steeds erg goed.
———————————————————————————————————
Loofklappen en rooien van aardappelen met Dewulf Ra3060
omhoog ↑
Sinds augustus 2012 verzorgen we het rooien van aardappelen met onze zelfrijdende 2 rij bunker verstekrooier Dewulf Ra3060. Grote pluspunten van deze machine zijn:
+ Verstekrooien, nooit meer door de ruggen rijden, eerder en netter kunnen rooien
+ 7 tons bunker, waarin een flinke lengte ruggen opgeslagen kunnen worden, zonder dat er een kipper naast moet rijden, doorsteken beperken, kopakkers vlotter en met minder beschadiging gerooid kunnen worden
+ Reinigingsweg over graafmat, 1e en 2e zeefmat met aangedreven kloppers en loofrol, grote egelband, en daarna pas op axiaaltafel. De axiaaltafel kan veel beter zijn werk doen omdat de productstroom door de egelband al ontdaan van fijne kluiten, grond en loof.
+ Leestafel bovenop de machine met plaats voor 4 personen, die problemen en kluiten kunnen rapen voordat het product op elkaar in de bunker en kipper valt
+ Duidelijke gewichtsbesparing t.o.v. getrokken rooier, trekker, en kipper met trekker
+ Hoge dubbele, en 1 brede band zorgen voor minimale insporing, veel minder sporen op het veld
+ Loofklapper kan ten alle tijde ingeschakeld worden, en heeft een eigen, automatische hoogteregeling.
+ Hoge capaciteit mogelijk, met een net resultaat.
Onder mooie omstandigheden of voor pootgoed is de axiaalset eenvoudig (binnen 1 uur) om te wisselen met een zeefmatje, wat het product minder beschadigd. Speciaal voor de pootgoedteelt hebben we naast ijzeren axiaalrollen eveneens een set met dikkere gladde axiaalrollen, en zelfs een speciale pootgoedset met dikke gladde rollen en een lage spoet zodat de kleinste aardappelen met minimale beschadigingen gerooid worden.
Uien laden en wortelen rooien behoren ook tot de mogelijkheden met deze machine
Sinds najaar 2016 hebben we de beschikking over een 2e Dewulf Ra3060 zelfrijdende rooier. T.o.v. onze eerste machine kan deze ook nog uitgerust worden met een easy clean module. Dit zijn grote dwarsrollen met luchtkamers en lage spoet, afgewisseld met kleine ijzeren rollen die apart instelbaar zijn. Door hoogte, draaisnelheid en eventueel draairichting van de kleinere ijzeren rollen aan te passen is er een groot bereik in intensiteit van reiniging mogelijk. Dit is traploos instelbaar vanuit de cabine. Beschadiging onder drogere omstandigheden is duidelijk minder t.o.v. axiaalrollen met hoge spoet.
Verzorging van de volledige aardappelteelt, van poten tot oogst.
- Aardappelen planten
- Bemesten van aardappelen
- Aanfrezen van aardappelruggen
- Loofklappen & doodspuiten van pootgoed
- Pootgoed zwadrooien
- Rooien en klappen van aardappelen met de Dewulf Ra3060
- Inschuren of op vrachtauto’s af land laden van aardappelen
Op ons bedrijf is voor de consumptie aardappel teelt een Netagco Hassia SL4-B gedragen bekerpoter aanwezig met kipbunker sinds voorjaar 2017. We kunnen aardappelen planten en de grondbewerking in 1 werkgang uitvoeren met onze 3m Lely front roterkopeg of AVR multivator frontfrees. Zie foto’s van deze machine’s aan het werk op onze pagina over de wortelteelt. Of indien nodig in aparte werkgangen met onze VSS Agro getrokken zaaibedbereider en met een lichtere trekker voor de aardappelpoter. Compleet met toediening van poedervormige middelen of granulaat, m.b.v. de gemonteerde Zibo doseerapparaat en Gandystrooier.
——————————————————————————————————-
Aardappelen planten / poten met snarenpootmachine
Sinds voorjaar 2017 hebben we een Miedema structural getrokken pootmachine met kistenkantelaar beschikbaar om pootgoed aardappelen van zeer fijne maat, 28 mm tot bovenmaats pootgoed 60, 65 opwaarts te planten. We werken in dit geval in 2 werkgangen. Dus vooraf met onze Struik volveldsfrees verlaagde ruggen te frezen, en daarna tussendoor met de getrokken 4 rijïge Miedema Structural snarenpootmachine te poten. Tijdens het poten hangt er een fronttank voorop waarmee we vloeibare startfosfaat Ferti-phos en Amistar knolbescherming op de poter kunnen spuiten, middels 3 spuitdoppen per rij. Middels de elektrisch en automatisch verstelbare variator kunnen we de pootafstand tijdens het rijden traploos veranderen. Vanwege de kistenkantelaar op de pootmachine gemonteerd kunnen we vele kg’s meenemen, ca 3600 kg, of 2 verschillende rassen of maatsortering. Capaciteit en flexibiliteit gegarandeerd. Op een pikker / platte wagen kunnen meerdere soorten pootgoed mee naar het veld genomen worden, en daar met de heftruck of verreiker geladen worden. Door de pootbedbereiding en het poten te splitsen neemt de capaciteit van beide bewerkingen toe, en kunnen de 2 chauffeurs hun aandacht optimaal bij hun werkzaamheid houden.
———————————————————————————————————
Bemesten van aardappelen
omhoog ↑
Voor het toedienen van vloeibare kunstmest in de rij beschikken we over een 9m brede kouterbemester. Deze bemester is voorzien van een voorraadtank, regel- en doseercomputer en een verdeelunit voorop de trekker. Per rij zijn er 2 kouters die de vloeibare kunstmest injecteren in de grond. Naast en onder de poter zodat deze al een bepaalde omvang heeft voordat de wortels de kunstmest bereiken. Deze is zeer goed opneembaar, en door de verdeling van 2 kouters per rij is het risico op verbranding minimaal.
In pootgoedteelt zijn er voordelen, en deze manier van toediening kent minder vervluchtiging dan volvelds spuiten. Ook na het frezen treed er geen vervluchtiging op, omdat de plaats van gift niet meer geraakt wordt. Op deze manier kan er sterk bespaard worden op de gift, en onstaat er weer meer ruimte op de bemestingsbalans. Een belangrijk punt. Bijkomend voordeel is dat kluiten van de ruggen afrollen in de paden, en deze tijdens het aanfrezen fijngeslagen worden.
Enigste eis is dat de aardappelen met RTK-GPS gepoot zijn.
Zie voor werking van deze toediening ons youtube kanaal, of kijk onder films naar ons prototype in actie. Deze zal verder aangepast worden.
Sinds 2016 kunnen we ook tijdens het frezen middels een fronttank en spuitboom met kunstmestdoppen vloeibare kunstmest spuiten op de rug. De frees mengt dit en brengt de meststof boven de poter, waar de haarwortelen zullen groeien die spore-elementen en calcium opnemen. Voor betere schilkwaliteit, stevigere en meer weerbare planten kunnen we op deze manier N-xt Calcium toedienen. Zie voor meer informatie:
http://www.n-xt.com/nl/toepassing/aardappelen/n-xt-calcium/
———————————————————————————————————
Aanfrezen van aardappelenruggen
omhoog ↑
Nadat de aardappels beginnen te groeien, en de kunstmest op zijn plaats ligt kunnen wij het aanfrezen van de ruggen verzorgen met onze struik RF 310 ruggenfrees met automatische drukkap en RVS speedkappen voor stevige grote ruggen. Onderin de geul is het mogelijk om met een vaste tand de dicht gesmeerde bodem los te trekken om waterafvoer te bevorderen.
I.p.v. de rubberen schuif voorop kunnen we ook aanfrezen met een net-eg wat in een frame voorop hangt. Hiermee zijn de kluiten van de gepootte ruggen af te wrijven. Deze vallen onderin de geul en zullen door de frees kapot gefreesd worden.
———————————————————————————————————
Loofklappen & doodspuiten van pootgoed
omhoog ↑
Met onze Struik Combi loofklapper voorop de trekker gemonteerd kunnen we netjes het aardappelloof klappen. In de teelt van pootgoed is dit een beproefde en goed manier om de aardappelplant te laten stoppen met groeien wanneer de pooters aan de maat zijn. Verwijdering van het loof voorkomt het inspoelen van ziektes door de regen van het dode loof. Milieuwinst is er ook doordat de dosering van de gebruikte middelen gehalveerd kunnen worden. De kans op hergroei wordt in deze methode sterk beperkt. Wel moeten de (weers-) en (gewas-) omstandigheden het toe laten.
Sinds 2015 hebben we de beschikking over een rijenspuit met 2 doppen per rug onder een afgeschermde kap om in 1 werkgang geklapt pootgoed dood te spuiten. Besparing van middel en zeer goede werking van doodspuiten, direct na het klappen. Met losse boompjes om de kopakkers en inzetten nogmaals extra te doen voor een goed eindresultaat.
———————————————————————————————————
Pootgoed zwadrooien met omgebouwde uienrooier en opladen met Grimme DL1500
Na enkele jaren testen met uienrooier en VSS Amac zwadrooier hebben we najaar 2018 een jong gebruikte Grimme RL400 4-rij getrokken zwadrooier aangeschaft. Deze rooit het pootgoed 3m breed van 4 rijen en legt deze #aardappelen op een zwad, zoals we bij uien gewoon zijn. Dan kunnen naar behoefte gelijk, na een paar uur, of zelfs de volgende dag opgeladen worden met onze #Grimme DL1500.
Het voordeel daarvan is dat aardappelen en de zeefgrond beter opgedroogd zijn. Dus besmetting met bacteriën, moederknollen kan beperkt worden. Deze moederknollen zijn ook beter omkapseld met droge grond, en kunnen door de egelband er goed uitgezeefd worden. Pootgoed komt veel droger in de kist, dus voordelen voor besmetting en uitbreiding van bijv. zilverschurft aantasting.
Door uitblijven van vraag in de streek, we mochten alleen opdraven bij calamiteiten met moederknollen, hebben we de Grimme RL400 weer verkocht richting Groningen. Waar de nieuwe eigenaren met plezier en capaciteit oogsten. Zwadrooien van aardappelen kunnen we nog steeds verzorgen met onze Maclouis uienrooier die we hiervoor speciaal ombouwen. Maar dan zijn de zwaden smaller van 2 ruggen. 1,5m. Werkt nog steeds erg goed.
———————————————————————————————————
Loofklappen en rooien van aardappelen met Dewulf Ra3060
omhoog ↑
Sinds augustus 2012 verzorgen we het rooien van aardappelen met onze zelfrijdende 2 rij bunker verstekrooier Dewulf Ra3060. Grote pluspunten van deze machine zijn:
+ Verstekrooien, nooit meer door de ruggen rijden, eerder en netter kunnen rooien
+ 7 tons bunker, waarin een flinke lengte ruggen opgeslagen kunnen worden, zonder dat er een kipper naast moet rijden, doorsteken beperken, kopakkers vlotter en met minder beschadiging gerooid kunnen worden
+ Reinigingsweg over graafmat, 1e en 2e zeefmat met aangedreven kloppers en loofrol, grote egelband, en daarna pas op axiaaltafel. De axiaaltafel kan veel beter zijn werk doen omdat de productstroom door de egelband al ontdaan van fijne kluiten, grond en loof.
+ Leestafel bovenop de machine met plaats voor 4 personen, die problemen en kluiten kunnen rapen voordat het product op elkaar in de bunker en kipper valt
+ Duidelijke gewichtsbesparing t.o.v. getrokken rooier, trekker, en kipper met trekker
+ Hoge dubbele, en 1 brede band zorgen voor minimale insporing, veel minder sporen op het veld
+ Loofklapper kan ten alle tijde ingeschakeld worden, en heeft een eigen, automatische hoogteregeling.
+ Hoge capaciteit mogelijk, met een net resultaat.
Onder mooie omstandigheden of voor pootgoed is de axiaalset eenvoudig (binnen 1 uur) om te wisselen met een zeefmatje, wat het product minder beschadigd. Speciaal voor de pootgoedteelt hebben we naast ijzeren axiaalrollen eveneens een set met dikkere gladde axiaalrollen, en zelfs een speciale pootgoedset met dikke gladde rollen en een lage spoet zodat de kleinste aardappelen met minimale beschadigingen gerooid worden.
Uien laden en wortelen rooien behoren ook tot de mogelijkheden met deze machine
Sinds najaar 2016 hebben we de beschikking over een 2e Dewulf Ra3060 zelfrijdende rooier. T.o.v. onze eerste machine kan deze ook nog uitgerust worden met een easy clean module. Dit zijn grote dwarsrollen met luchtkamers en lage spoet, afgewisseld met kleine ijzeren rollen die apart instelbaar zijn. Door hoogte, draaisnelheid en eventueel draairichting van de kleinere ijzeren rollen aan te passen is er een groot bereik in intensiteit van reiniging mogelijk. Dit is traploos instelbaar vanuit de cabine. Beschadiging onder drogere omstandigheden is duidelijk minder t.o.v. axiaalrollen met hoge spoet.
Dewulf r4000 Mega zelfrijdende 3 wielige wagenrooier hebben we in 2020 aangeschaft. Deze rooier hebben we op reserve en is vooral actief met uien laden en in de peenoogst. Maar indien nodig kan deze ingezet worden voor de aardappeloogst. Origineel heeft deze geen graafmat, maar deze is door een vorige eigenaar gemonteerd. De configuratie daardoor is nagenoeg exact hetzelfde als onze ra3060 rooiers. 1,5m brede graafmat, 2 1,7m brede zeefmatten met kloppers en loofrollen. 1,7m brede egelband die vanuit de cabine zichtbaar is en verstelbaar is. En een brede axiaalrollenset die makkelijk in helling te verstellen is. Daarna valt het product op de 1m brede afvoerelevator met hoge meenemers voor grote capaciteit naar de naast rijdende kipkar.
Inschuren of af land op vrachtauto’s laden
omhoog ↑
Zie daarvoor de omschrijving onder “te huur” onder menuknop Diensten- en werkzaamhedenpakket.