Bruine bonen teelt

Ook voor de teelt van bruine bonen, een typische Zeeuws-Vlaamse teelt, kunt u op ons rekenen. Van de zaaibedbereiding, en zaaien, tot uitploegen en samen harken, voor het vinen (dorsen) van de bonen kunt u bij collega’s uit de buurt terecht.

Afhankelijk van de omstandigheden, voorvrucht en verwacht weer, kunnen we voor de zaaibedbereiding onze 4m brede rotorkopeg met lichte trekker op brede banden, dubbel lucht of kooiwielen inzetten. De dichte pakkerrol drukt het veld egaal en vlak aan. Of de steketee 3m frontbereider, rumptstad terracompactor en VSS Agro 4,5 m zaaibedbereider met trekker op brede lagedruk banden.

zaaibed vss agro t6020
zaaibed vss agro t6020

Voor het zaaien beschikken we over een Accord Maxiair 4,5m brede zaaimachine met 12 elementen (37,5 cm rijafstand) voorzien van een breed aandruk wiel achteraan. Zware elementen zorgen voor een constante zaaidiepte. Deze zaaimachine is voorzien van een powerstart set om vloeibare startfosfaat toe te dienen tijdens het zaaien. Deze zaaimachine is tevens geschikt om veldbonen, erwten en sojabonen te zaaien. Middels andere tandwielen geeft deze een kortere afstand in de rij, en verzaaid meer zaaizaad per ha.

Vicon monoair bruine bonen
Vicon monoair bruine bonen

———————————————————————————————————–

Wanneer de bonen voldoende uitgegroeid zijn en ver genoeg afgerijpt kunnen ze uitgereden worden. Hiervoor hebben we een 5 elements machine laten bouwen, die voorop de trekker geplaatst is. De torpedo’s zijn voorzien van parallellogram, dieptewiel, snijschijf dat stroppen voorkomt, en scherpe bonenmessen. Nauwkeurig bodemvolgend zorgt deze combinatie voor een net resultaat zonder grote verliezen. Achterop de trekker is een PZ dwarshark gemonteerd om tijdens het uitrijden plaats te maken in hoeken en op de kopakker.

Bruine bonen ploeg (schoffel)
Bruine bonen ploeg (schoffel)

Samenharken van de uitgeploegde bonen doen we met een 7 m brede getrokken PZ Novex 720 hark. Door deze breedte kunnen we precies tussendoor de uitgeploegde bonen heen rijden, en is er minder beschadiging of verlies.

PZ Novex hark bruine bonen 7,2 m
PZ Novex hark bruine bonen 7,2 m

Het vinen van de bonen gebeurt met een Mobil Viner van een collegaboer uit de buurt.