Vaste paden & onbereden grond

Vele onderzoeken in Nederland wijzen erop dat akkerbouwgewassen telen in onbereden grond of de volledige teelt vanaf vaste paden uitvoeren meer opbrengen en zorgen voor een betere en constantere kwaliteit. Om de teelten die wij verzorgen verder te optimaliseren nemen wij de beste aspecten over uit deze onderzoeken, en bieden dit aan.

Dat is de reden dat we bijvoorbeeld nog steeds op smalle banden planten en zaaien. Dit is een zeer bewuste keuze. Het resultaat van deze keuze wordt vaak zichtbaar als de omstandigheden minder gunstig zijn. Zoals bij droogteperiodes, vroeg op zwaardere grond (te nat onderin) en problemen op zware grond.

Het frezen van aardappel- en wortelruggen voeren we uit met dubbellucht op rijafstand. En dankzij het gebruik van RTK-GPS op verschillende trekkers kan er bijvoorbeeld op vaste paden grondbewerkingen uitgevoerd worden, waarna wij over dezelfde paden rijden en zo zaaien en planten in onbereden grond.

RTK-GPS CTF vaste rijpaden smalle banden
RTK-GPS CTF vaste rijpaden smalle banden

Een interessant en handzame informatiefolder over de plussen van vaste rijpaden, ondersteund door onderzoek van de WUR, Wageningen Universiteit Research:

Bio Kennis 10-2009 vaste rijpaden