Wortelteelt

Ons bedrijf heeft al een lange ervaring met de teelt van wortelen. We kunnen de volledige wortelteelt, van ruggentrekken tot zaaien voor u verzorgen. Het begint natuurlijk met bepalen voor welke afzetmarkt de wortelen geteeld zullen worden. Dan kan het juiste moment voor de aanleg van de wortelruggen bepaald worden. Gebruikelijk in onze streken en waarop onze mechanisatie is ingesteld zijn 4 ruggen van 75cm, vergelijkbaar met aardappelruggen. Afhankelijk van de grondsoort, voorvrucht en verwachte weersomstandigheden kunnen wij de aanleg van deze ruggen aanleggen met:

  1. zaaibedbereiding vooraf, en volvelds frezen met onze struikfrees voorzien van drukkap. Met naar wens hydraulisch aangedreven diabolo’s voor extra versteviging.
  2. Lely roterkopeg voorop en volveldsfrees achterop, wederom met of zonder de aangedreven diabolo’s.
  3. Avr multivator (frontfrees) voorop en frees achterop, uitgevoerd als ruggen, of als volveldsfrees, met of zonder de aangedreven diabolo’s

U ziet wel, voor elke situatie een passende oplossing.

Onze 6 cilinder New Holland TSA 135 staat voorop op 11.2, en achterop op 13.6 dubbellucht op rijafstand om de grond waar de peen gaat groeien niet vastgedrukt wordt. Tijdens het frezen van de ruggen kunnen we Calcium meststof toevoegen om de kwaliteit en groei van de wortels te verbeteren. Onze volveldsfrees is een RF310 van Struik, met het 6-haakssysteem, rubberen kappen, hydraulische druk op de kap en freeshaken onderin de geul. Daarnaast werken wij met speciale, extra brede top, 18 cm ipv 12 cm om een degelijke rug te maken die groene koppen voorkomt.

Struik rf310 6 haaks volveldsfrees diabolorollen
Struik rf310 6 haaks volveldsfrees diabolorollen wortelruggen peenruggen frezen

———————————————————————————-

Na aanleg van de ruggen kan er gezaaid worden. En hiervoor hebben we in 2011 geïnvesteerd in een nieuwe zaaimachine. Deze Kverneland Accord miniair nova heeft speciale zaaielementen, en door de verbonden scharnierende voor en achter wiel van elk element is bodemvolging en constante gelijkmatige diepte gegarandeerd. Naar keuze kunnen er 2 of 3 rijtjes bovenop de rug gezaaid worden. Een breed spectrum aan hoeveelheid zaden per ha is mogelijk dankzij de vele versnellingen. Ook toedienen van granulaat ter bescherming van het zaad kan gelijkertijd met het zaaien gebeuren door de opgebouwde granulaatbakken. Voorop de 2-wiel aangedreven trekker hebben we 4 diabolo’s gemonteerd die de rug extra kunnen aandrukken, of een korst kunnen breken en het zaaibed gelijkmatig blijft.

Accord miniair nova Winterpeen zaaien
Accord miniair nova Winterpeen zaaien
Accord miniair nova Winterpeen zaaien
Toediening vloeibare startfosfaat ferti-phos Accord miniair nova

Tijdens het zaaien kunnen we Vydate of Nemguard knoflookextract granulaat toevoegen wat aaltjes en andere plaagdieren tegengaat. Tevens kunnen we startfosfaat toevoegen om een goede start te bevorderen.

——————————————————————————————-

Voor de oogst van de wortelen staan we klaar met een getrokken en zelfrijdende klembandrooiers. Hiervoor moet het loof in goede conditie zijn. We werken met een Dewulf GK IIs getrokken klembandrooier. Deze kan rondom op smalle banden uitgerust worden, net zoals de trekker. Zo kunnen we een perceel opzetten en doorsteken met weinig schade. De rooier is voorzien van automatische rugvolging en diepteregeling. De lange klembanden staan onder een lage hoek, en meerdere reinigingsrollen. Met de lange afvoerarm kunnen we zowel onze enkele rij 4 en 5 kistenkarren, als de dubbelrij 8 kistenkarren netjes vullen. Een valbreker zorgt voor een geleidelijke val in de kist.

Dewulf GKIIs getrokken klembandrooier peen
Dewulf GKIIs getrokken klembandrooier peen wortels plukken

Na het doorsteken is het mogelijk om met onze zelfrijdende RVL klembandrooier de wortels te plukken. Deze staat op grote banden, heeft een laag zwaartepunt en ook de extra reinigingsrollen. Deze blijft zelfs onder de zwaarste omstandigheden rijden.

RVL zelfrijdende klembandrooier peen wortels plukken
RVL zelfrijdende klembandrooier peen wortels plukken rooien

Afvoer kan verzorgt worden middels onze keulmac 4 kisten bestuurbare kistenkarren en onze Warrens dubbelrij 8 kistenkarren. Deze kunnen voorover kantelen voor beter zicht in alle kisten. Met trappen en bordes om de kisten te vlakken in het veld.

Warrens dubbele rij 8 kistenkarren
Warrens dubbele rij 8 kistenkarren

——————————————————————————————-

Voor industriepeen en later in het seizoen wanneer het wortelloof niet meer geschikt is om te plukken kunnen we onze beide Dewulf Ra 3060 zelfrijdende bunkerverstekrooiers uitrusten met rooibek. Met de klapper voorop in 1 werkgang loofklappen, en naar keuze van de grond en maat van de peen, diameter van de wortels reinigen met zeefmat, easyclean dwarsrollen of axiaalset. De voorraadbunker neemt de wortels een stuk mee, of rijdend lossen en via een valbreker direct de kisten vullen. Of via kipkarren en stortbak in containerbakken of walking floor vrachtwagens. Na vorstschade of industriebestemming kunnen we de wortels koppen, zeer nauwkeurig op diepte.

Winterpeen oogst met dewulf Ra3060
Winterpeen oogst met dewulf Ra3060

——————————————————————————————

Voor het afvoeren van de oogst hebben we diverse kistenwagens tot onze beschikking. Deze zijn eventueel ook los te huur, en worden ook voor (plant-)uien gebruikt.

Volg me op Twitter