Wortelteelt

Ons bedrijf heeft al een lange ervaring met de teelt van wortelen.

We verwijzen u door naar dhr. D. Dekker die dit gedeelte van de werkzaamheden, advies en handel op zich neemt. Ondersteund door ons. Neem contact op via nul zes 51061719.

We kunnen de volledige wortelteelt, van ruggentrekken tot zaaien voor u verzorgen. Het begint natuurlijk met bepalen voor welke afzetmarkt de wortelen geteeld zullen worden. Dan kan het juiste moment voor de aanleg van de wortelruggen bepaald worden. Gebruikelijk in onze streken en waarop onze mechanisatie is ingesteld zijn 4 ruggen van 75cm, vergelijkbaar met aardappelruggen. Afhankelijk van de grondsoort, voorvrucht en verwachte weersomstandigheden kunnen wij de aanleg van deze ruggen aanleggen met:

  1. zaaibedbereiding vooraf, en volvelds frezen met onze struikfrees voorzien van drukkap. Met naar wens hydraulisch aangedreven diabolo’s voor extra versteviging.
  2. Lely roterkopeg voorop en volveldsfrees achterop, wederom met of zonder de aangedreven diabolo’s.
  3. Avr multivator (frontfrees) voorop en frees achterop, uitgevoerd als ruggen, of als volveldsfrees, met of zonder de aangedreven diabolo’s

U ziet wel, voor elke situatie een passende oplossing.

Onze 6 cilinder New Holland TSA 135 staat voorop op 11.2, en achterop op 13.6 dubbellucht op rijafstand om de grond waar de peen gaat groeien niet vastgedrukt wordt. Tijdens het frezen van de ruggen kunnen we Calcium meststof toevoegen om de kwaliteit en groei van de wortels te verbeteren. Onze volveldsfrees is een RF310 van Struik, met het 6-haakssysteem, rubberen kappen, hydraulische druk op de kap en freeshaken onderin de geul. Daarnaast werken wij met speciale, extra brede top, 18 cm ipv 12 cm om een degelijke rug te maken die groene koppen voorkomt.

Struik rf310 6 haaks volveldsfrees diabolorollen
Struik rf310 6 haaks volveldsfrees diabolorollen wortelruggen peenruggen frezen

Nieuw vanaf voorjaar 2023 is de aanschaf van de Struik Varix Twin rotor volveldsfrees. Hierbij wordt het land volvelds gefreesd, maar met minder tanden dan het 6 haaks systeem. En in de rugvormkap van de frees zit een 2e, in hoogte verstelbare kap met een tweede rotor met freeshaken. Deze maalt de top van de rug nogmaals fijn waardoor er in de top van de rug amper kluiten overblijven. Dit is positief voor de kieming van het wortelzaad. Het eerste jaar met gebruik van deze frees lijken positief. Neem contact op voor de mogelijkheden.

———————————————————————————-

Na aanleg van de ruggen kan er gezaaid worden. En hiervoor hebben we in 2018 geïnvesteerd in een nieuwe zaaimachine. Deze Agricola heeft speciale zaaielementen, en door de verbonden scharnierende voor en achter wiel van elk element is bodemvolging en constante gelijkmatige diepte gegarandeerd. Naar keuze kunnen er 2 of 3 rijtjes bovenop de rug gezaaid worden. Een breed spectrum aan hoeveelheid zaden per ha is mogelijk dankzij de vele versnellingen. Ook toedienen van granulaat ter bescherming van het zaad kan tegelijkertijd met het zaaien gebeuren door de opgebouwde granulaatbakken. Voorop de 2-wiel aangedreven trekker hebben we 4 diabolo’s gemonteerd die de rug extra kunnen aandrukken, of een korst kunnen breken en het zaaibed gelijkmatig blijft. Ook is deze combinatie voorzien van een tank en Startec doseerunit. Daarmee kunnen we vloeibare startmeststof toedienen in de zaaivoor. Wij gebruiken daarvoor N-xt Ferti-Phos met Mg en Zn. Dit zorgt voor de beste start denkbaar.

Accord miniair nova Winterpeen zaaien
 Winterpeen zaaien
Accord miniair nova Winterpeen zaaien
Toediening vloeibare startfosfaat ferti-phos Accord miniair nova

Tijdens het zaaien kunnen we Vydate of Nemguard knoflookextract granulaat toevoegen wat aaltjes en andere plaagdieren tegengaat. Tevens kunnen we startfosfaat toevoegen om een goede start te bevorderen.


Mechanische en chemische onkruidbestrijding in de teelt van wortelen behoord ook tot onze mogelijkheden. We hebben een Keulmac schijvenschoffel beschikbaar waarmee de zijkant van de rug en onderin de geul tussen 2 ruggen geschoffeld kan worden. Achterop maken we dan gebruik van de Baselier aanaarder om de rug weer terug op te bouwen. Dit moet onder iets vochtige omstandigheden gebeuren. Met onze New Holland t6020 op smalle hoge banden met supersteer doen we zo weinig als mogelijk schade. 8.3 voorop en 9.5 ” inch r 54 achter

Daarnaast hebben we een Steketee onderbladspuit. Deze kappenspuit heeft horizontale en verticale scharnieren per kap. Onder de kap zit telkens 1 spuitdop. Daarmee zijn bespuitingen uit te voeren aan de zijkant van de rug en onderin de geul zonder dat we de top van de rug raken waarop de wortels groeien. Zo beperk je groeiachterstand of stilstand.


Tijdens de teelt van wortelen op het eigen bedrijf hebben we een beregeningshaspel en diverse bronnen beschikbaar om tijdens het groeiseizoen de wortelen van voldoende zoetwater te voorzien. Ervaring leert dat we dit tot een minimum moeten beperken, maar op het juiste moment toegepast dit vele voordelen geeft.


We hebben ruime en goede ervaringen met diverse meststoffen, sporeelementen, preparaten, stimulanten en dergelijke tijdens de teelt toe te dienen. Met de volveldsspuit. Dit om een gladde wortel met sterke huid te kweken en een gezond loofpakket te behouden.


Voor de oogst van de wortelen staan we klaar met een getrokken en zelfrijdende klembandrooiers. Hiervoor moet het loof in goede conditie zijn. We werken met een Dewulf GK IIs getrokken klembandrooier. Deze kan rondom op smalle banden uitgerust worden, net zoals de trekker. Zo kunnen we een perceel opzetten en doorsteken met weinig schade. De rooier is voorzien van automatische rugvolging en diepteregeling. De lange klembanden staan onder een lage hoek, en meerdere reinigingsrollen. Met de lange afvoerarm kunnen we zowel onze enkele rij 4 en 5 kistenkarren, als de dubbelrij 8 kistenkarren netjes vullen. Een valbreker zorgt voor een geleidelijke val in de kist.

Dewulf GKIIs getrokken klembandrooier peen
Dewulf GKIIs getrokken klembandrooier peen wortels plukken

Na het doorsteken is het mogelijk om met onze zelfrijdende RVL klembandrooier de wortels te plukken. Deze staat op grote banden, heeft een laag zwaartepunt en ook de extra reinigingsrollen. Deze blijft zelfs onder de zwaarste omstandigheden rijden.

RVL zelfrijdende klembandrooier peen wortels plukken
RVL zelfrijdende klembandrooier peen wortels plukken rooien

Afvoer kan verzorgt worden middels onze keulmac 4 kisten bestuurbare kistenkarren en onze  2 Warrens en 2 Goud dubbelrij 8 kistenkarren. Deze kunnen voorover kantelen voor beter zicht in alle kisten. Met trappen en bordes om de kisten te vlakken in het veld.

Warrens dubbele rij 8 kistenkarren
Warrens dubbele rij 8 kistenkarren

We hebben in 2020 een Dewulf R4000 mega aangeschaft, en deze omgebouwd zodat hij ook winterpeen kan oogsten voor de versmarkt wanneer het loof niet meer geschikt is om te plukken. Met een uienloofklapper voorop, en poetser achterop een trekker op hoge, smalle banden verwijderen we zoveel als mogelijk het loof, maar beschadigen we de kop niet. De zelfrijdende, 3 wielige verstek wagenrooier heeft voldoende reinigingscapaciteit met de egelband. Onder moeilijke omstandigheden is ook nog een axiaalset te monteren. En via de brede elevator met valbreker zijn de wortelen netjes te rooien en te lossen in kisten of op de kipper.


Voor industriepeen en later in het seizoen wanneer het wortelloof niet meer geschikt is om te plukken kunnen we onze beide Dewulf Ra 3060 zelfrijdende bunkerverstekrooiers uitrusten met rooibek. Met de klapper voorop in 1 werkgang loofklappen, en naar keuze van de grond en maat van de peen, diameter van de wortels reinigen met zeefmat, easyclean dwarsrollen of axiaalset. De voorraadbunker neemt de wortels een stuk mee, of rijdend lossen en via een valbreker direct de kisten vullen. Of via kipkarren en stortbak in containerbakken of walking floor vrachtwagens. Na vorstschade of industriebestemming kunnen we de wortels koppen, zeer nauwkeurig op diepte.

Winterpeen oogst met dewulf Ra3060
Winterpeen oogst met dewulf Ra3060

——————————————————————————————

Voor het afvoeren van de oogst hebben we diverse kistenwagens tot onze beschikking. Deze zijn eventueel ook los te huur, en worden ook voor (plant-)uien gebruikt.