Wortelteelt

Ons bedrijf heeft al een lange ervaring met de teelt van wortelen. We kunnen de volledige wortelteelt, van ruggentrekken tot zaaien voor u verzorgen. Het begint natuurlijk met bepalen voor welke afzetmarkt de wortelen geteeld zullen worden. Dan kan het juiste moment voor de aanleg van de wortelruggen bepaald worden. Gebruikelijk in onze streken en waarop onze mechanisatie is ingesteld zijn 4 ruggen van 75cm, vergelijkbaar met aardappelruggen. Afhankelijk van de grondsoort, voorvrucht en verwachte weersomstandigheden kunnen wij de aanleg van deze ruggen aanleggen met:

  1. zaaibedbereiding vooraf, en volvelds frezen met onze struikfrees voorzien van drukkap. Met naar wens hydraulisch aangedreven diabolo’s voor extra versteviging.
  2. Lely roterkopeg voorop en volveldsfrees achterop, wederom met of zonder de aangedreven diabolo’s.
  3. Avr multivator (frontfrees) voorop en frees achterop, uitgevoerd als ruggen, of als volveldsfrees, met of zonder de aangedreven diabolo’s

U ziet wel, voor elke situatie een passende oplossing.

———————————————————————————-

Na aanleg van de ruggen kan er gezaaid worden. En hiervoor hebben we in 2011 ge├»nvesteerd in een nieuwe zaaimachine. Deze Kverneland Accord miniair nova heeft speciale zaaielementen, en door de verbonden scharnierende voor en achter wiel van elk element is bodemvolging en constante gelijkmatige diepte gegarandeerd. Naar keuze kunnen er 2 of 3 rijtjes bovenop de rug gezaaid worden. Een breed spectrum aan hoeveelheid zaden per ha is mogelijk dankzij de vele versnellingen. Ook toedienen van granulaat ter bescherming van het zaad kan gelijkertijd met het zaaien gebeuren door de opgebouwde granulaatbakken. Voorop de 2-wiel aangedreven trekker hebben we 4 diabolo’s gemonteerd die de rug extra kunnen aandrukken, of een korst kunnen breken en het zaaibed gelijkmatig blijft.

[afbeelding volgt nog]

——————————————————————————————–

Voor de oogst van de wortelen staan we klaar met een getrokken en een zelfrijdende klembandrooier. Hiervoor moet het loof in goede conditie zijn.

——————————————————————————————-

Voor industriepeen en later in het seizoen kunnen we onze Grimme DL1500 wagenrooier uitrusten met een wortelset, en de wortelen zo oogsten. Eventueel vooraf loofklappen en koppen of klappen en poetsen.

——————————————————————————————

Voor het afvoeren van de oogst hebben we diverse kistenwagens tot onze beschikking. Deze zijn eventueel ook los te huur, en worden ook voor (plant-)uien gebruikt.

Comments are closed.